ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

R. Marschall despre J.S. Bach

Trimite mai departe...

A fost supranumit „al cincilea evanghelist”. Este un pivot în istoria muzicii. A inovat, a creat, a impresionat, a scris istorie și a rămas, până la sfârșitul vieții, un bun creștin. Opera lui vorbește despre măreția lui Dumnezeu. Mă refer la compozitorul Johann Sebastian Bach. Fragmentul următor e din biografia lui scrisă de Rick Marschall.

„Fie la biserică, în fața unei adunări de două mii de membri, fie în sala de concerte a vreunui prinț ori acasă împreună cu odraslele, verii și prietenii săi, Bach – compozitorul suprem al tuturor timpurilor – se ocupa de propria operă în același fel: considerându-se chemat de Dumnezeu și onorându-L în toate lucrurile.

«Chemat de Dumnezeu.» O astfel de convingere nu a fost nicidecum o încumetare în cazul lui Bach. Fără îndoială, el chiar și-a considerat talentul o chemare. Era datoria lui – ba nu, privilegiul lui – să-I slujească lui Dumnezeu compunând muzică, interpretând muzică, învățându-i muzică pe alții, dirijând coruri și creând aranjamente muzicale pentru serviciile de închinare. La urma urmei, acestea erau reflecții ale creativității divine. Excursurile creative ale lui Bach au mers dincolo de melodii. S-a dedicat explorării limitelor tehnice ale teoriei muzicale, experimentării și perfecționării unor forme precum contrapunctul și fuga și descoperirii fundamentelor științifice ale muzicii. Toate pentru cel mai bun motiv posibil – să-L slujească mai bine pe Domnul.”

(Rick Marschall, Johann Sebastian Bach, Thomas Nelson Publisher, 2011, p. 79.)

Cartea poate fi cumpărată de aici.


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Florin Bică

Florin scrie cărți pentru copii, dar și poezii, eseuri, articole etc. Citește mai atent, dar mai puțin ca altădată. E cinefil, mai degrabă în direcția lui Kurosawa și a neorealismului italian, decât spre universul Marvel. Pe pământ, cerul lui sunt Adelaida și Mihnea, fiul lor. În cer, pământul lui e Dumnezeu.

Vezi toate articolele
Ce părere ai?

Articol semnat de Florin Bică