ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

Ravi Zacharias despre foamea de speranță a omului

Trimite mai departe...

Cunoscutul apologet creștin Ravi Zacharias a trecut la odihnă în data de 19 mai 2020. Deși nu i-am urmărit activitatea, redau mai jos un scurt fragment din singura carte pe care i-am citit-o – Sfârșitul rațiunii. Ravi Zacharias a petrecut decenii întregi, alături de numeroasa lui echipă de speakeri, răspunzând la întrebări și obiecții aduse credinței creștine. Sfârșitul rațiunii a fost răspunsul său la atacurile ateului Sam Harris împotriva creștinismului.

„În prima zi a seriei de prelegeri pe care am ținut-o recent la Universitatea Oxford, ziarul local publica povestea sinuciderii președintelui organizației studențești a unui colegiu din zonă. După ce mi-am încheiat prelegerea în acea dimineață, la sala primăriei, nici nu vă pot spune câți studenți au venit la mine ca să-mi spună că și ei s-au gândit să se sinucidă.

În călătoriile mele pe glob, am găsit că scenariul acesta se repetă frecvent în rândul studenților de pretutindeni, deoarece universitățile distribuie insignifianța în doze mari. În nenumărate campusuri și culturi, am ascultat ore întregi intelectuali, tineri și bătrâni, vorbind despre vidul din sufletul lor. Minți tinere și oneste caută răspunsuri și un sens în viață. Oricât s-ar filozofa despre o lume fără Dumnezeu, aceasta nu poate aduce speranță. După trei decenii de călătorii pe toate continentele și de prelegeri la zeci de universități, am văzut că sentimentul de alienare și de insignifianță este principala maladie a tinerelor minți. Obținerea unor grade universitare din ce în ce mai importante nu reușește să alunge gândul obsedant că existența nu are sens într-un univers întâmplător. Maladia adâncă a sufletului nu poate fi vindecată prin scrieri cum este cea a lui Harris. Euforia de moment ce ar putea însoți proclamarea libertății se va evapora curând, și omul se va trezi pradă disperării într-o viață căreia îi lipsește un scop ultim. Cadrul naturalist de referință nu are niciun remediu pentru sentimentul de sufocare pe care îl generează.”

(Ravi Zacharias, Sfârșitul rațiunii, Oradea, Cartea creștină, 2010, pp. 14,15.)

Cartea poate fi cumpărată de aici.


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Florin Bică

Florin scrie cărți pentru copii, dar și poezii, eseuri, articole etc. Citește mai atent, dar mai puțin ca altădată. E cinefil, mai degrabă în direcția lui Kurosawa și a neorealismului italian, decât spre universul Marvel. Pe pământ, cerul lui sunt Adelaida și Mihnea, fiul lor. În cer, pământul lui e Dumnezeu.

Vezi toate articolele
Ce părere ai?

Articol semnat de Florin Bică