ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

„Rising Phoenix”: ce poți învăța din Jocurile Paralimpice

Trimite mai departe...

Imaginează-ți că ți-ai pierde vederea! Sau membrele superioare. Sau chiar toate membrele. Cum crezi că te-ai simți? Ca și cum cerul ți s-ar fi prăbușit în cap, strivindu-te? Rising Phoenix, documentarul produs recent de Netflix, e despre niște oameni care și-au pierdut o bucată din corp, sau mai multe, devenind ceea ce unii numesc peiorativ „handicapați”. E despre ei și despre ce ai putea învăța tu de la ei.

Rising Phoenix ne familiarizează cu istoria, scopul și provocările Jocurilor Paralimpice, dar e mai mult de-atât. E un film care inspiră și motivează (key words). Istoriile personale ale câtorva atleți cu handicap – Bebe Vio Beatrice, Jonnie Peacock, Jean Baptiste Alaize, Tatyana McFadden – sunt reprezentative pentru toți cei asemenea lor și te ajută pe tine, spectatorul, să te imaginezi în pielea lor măcar pentru câteva minute. Urmărindu-i, îți vei strânge palmele și-ți vei mișca degetele bucuros că poți face așa ceva.

Oamenii aceștia ar fi putut să cadă în depresie, să-și plângă de milă, să ridice pumnul spre cer. Dar au ales să depășească situația și să-și schimbe nu doar propria viață, ci și niște mentalități depășite. Au devenit atleți de performanță și, crede-mă, sunt capabili de lucruri pe care cei mai mulți dintre noi, cei „întregi”, nu le-am putea face.

Foarte interesantă e și povestea originilor Jocurilor Paralimpice, inclusă în documentar. Numele medicului evreu Ludwig Guttmann este practic necunoscut publicului larg. Scăpat din Germania nazistă, acesta și-a găsit refugiul în Anglia, iar acolo a avut o idee sclipitoare – folosirea sportului ca mijloc de recuperare fizică și morală a paraplegicilor. Prima „ediție” a Jocurilor Paralimpice a avut loc în spitalul său, cu doar 16 participanți. Astăzi, jocurile acestea atrag zeci de mii de spectatori.

Mi-a rămas în minte replica unuia dintre atleții cu handicap:

„Dizabilitatea mea e puterea mea. Așa o să mor. Piciorul nu-mi crește înapoi… Nu sunt șopârlă.”

Așa că trebuie să meargă mai departe.

Te simți descurajat? Ia o gură de Rising Phoenix! Dacă un om fără mâini poate să tragă cu arcul la nivel de competiție sportivă, iar niște nevăzători să concureze pe pârtia de schi, sigur vei găsi și tu o soluție pentru problemele tale.


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Florin Bică

Florin scrie cărți pentru copii, dar și poezii, eseuri, articole etc. Citește mai atent, dar mai puțin ca altădată. E cinefil, mai degrabă în direcția lui Kurosawa și a neorealismului italian, decât spre universul Marvel. Pe pământ, cerul lui sunt Adelaida și Mihnea, fiul lor. În cer, pământul lui e Dumnezeu.

Vezi toate articolele
Ce părere ai?

Articol semnat de Florin Bică