ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

Roata plăcerilor. De ce n-au iubit unii înțelepți cărțile?

Trimite mai departe...

Nu știu alții cum sunt, dar mie îmi plac și cărțile despre cărți. Cele scrise de Alberto Manguel, de exemplu. Iar cartea lui Valeriu Gherghel, Roata plăcerilor, pe care o recomand aici, mi-e și mai dragă, fiind scrisă de un eseist român.

Filozoful Valeriu Gherghel face mai mult decât să scrie despre cărți. Își pune în text propria filozofie de viață, privind existența noastră efemeră din unghiul inedit al celui ce trăiește citind și scriind.

Se vorbește mult la noi despre analfabetismul funcțional, iar când vine vorba de citit, se spun mereu aceleași generalități: că e bine să citim, că ne dezvoltă gândirea etc. etc. Cititul și scrisul apar în Roata plăcerilor ca moduri de a trăi, dar autorul nu le idealizează, ci, dimpotrivă, cu o doză de ironie fină, notează și neajunsurile lor, poate chiar lipsa de eficiență în viața noastră, a cititorilor.

Autorul face apologia cititului lent, fapt straniu din perspectiva celor care, azi, promovează cititul agresiv – sunt destui bloggeri care se laudă, an de an, cu zecile de cărți parcurse, fără a uita să-și pună cenușă-n freză din cauză că n-au reușit să citească tot ce și-au propus.

Dacă vei merge pe mâna mea și vei citi Roata plăcerilor, vei câștiga niște perspective noi despre carte și (ne)folosul ei potențial, îți vei putea face, eventual, o listă cu autori sau cărți care merită atenție, iar când și când vei râde. Mulțumesc, Valeriu Gherghel, pentru umorul tău dulce-amărui!

Cartea, al cărei subtitlu e De ce n-au iubit unii înțelepți cărțile?, a apărut în colecția „Plural”, la Polirom, și poate fi cumpărată de aici.


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Florin Bică

Florin scrie cărți pentru copii, dar și poezii, eseuri, articole etc. Citește mai atent, dar mai puțin ca altădată. E cinefil, mai degrabă în direcția lui Kurosawa și a neorealismului italian, decât spre universul Marvel. Pe pământ, cerul lui sunt Adelaida și Mihnea, fiul lor. În cer, pământul lui e Dumnezeu.

Vezi toate articolele
Ce părere ai?

Articol semnat de Florin Bică