ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

Rugăciune pentru Cernobîl

Trimite mai departe...

Rugăciune pentru Cernobîl e cea mai bună carte pe care am citit-o în ultimii ani, în termenii răspunsului emoțional pe care mi l-a cerut. O carte dureroasă, purificatoare. Mă refer la curățirea interioară adusă de suferință, chiar dacă numai una căreia îi suntem martori îndepărtați, din postura de cititori.

Volumul e un colaj de mărturii cutremurătoare despre schimbările aduse de accidentul nuclear de la Cernobîl (26 aprilie 1986) în viața bielorușilor – țărani, învățătoare, medici, ingineri, istorici, militari, rude ale primelor victime sau ale celor colaterale. Confesiunea fiecăruia completează tabloul general al unei catastrofe de proporții istorice.

Citind, te vei opri adeseori să recitești pasaje. Nu poți trece pur și simplu mai departe. Unele imagini sunt atât de zguduitoare, încât le-ai prefera ca ficțiune. Și totuși sunt fapte petrecute în nonficțiunea noastră cea de toate zilele.

Rugăciune pentru Cernobîl nu e scriere religioasă, nici teologică, deși, adeseori, vocile adunate în ea se referă la Dumnezeu, la credință – realități pe care le percepi mai vii atunci când suferi. O astfel de lectură e necesară pentru a ne arăta o altă față a lumii, una pe care nu o vom găsi vreodată la mall. Ți se vor deschide ochii asupra binecuvântărilor de care nu devenim conștienți, din păcate, decât după pierderea lor.

Autoarea cărții, Svetlana Aleksievici, a primit Nobelul pentru Literatură în 2015. Rugăciune pentru Cernobîl a apărut la Editura Litera, dar și la Editura Corint, sub titlul Dezastrul de la Cernobîl.


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Florin Bică

Florin scrie cărți pentru copii, dar și poezii, eseuri, articole etc. Citește mai atent, dar mai puțin ca altădată. E cinefil, mai degrabă în direcția lui Kurosawa și a neorealismului italian, decât spre universul Marvel. Pe pământ, cerul lui sunt Adelaida și Mihnea, fiul lor. În cer, pământul lui e Dumnezeu.

Vezi toate articolele
Ce părere ai?

Articol semnat de Florin Bică