ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

Sabatul, prin ochii unui evreu credincios

Trimite mai departe...

Una dintre cele mai influente cărți ale cunoscutului teolog și filozof evreu Abraham Joshua Heschel poartă titlul The Sabbath („Sabatul”). Cartea a fost publicată în America anilor ’50 (1951), când, spune fiica lui Heschel, Susannah, în prefața lucrării, evreii se integrau radical în cultura americană. În cuvintele ei, „evreii americani voiau să asimileze cât mai repede cultura țării gazdă, așa că mulți se simțeau deranjați de expresia publică a culturii evreiești”. Concret, și în special, dat fiind subiectul cărții, „Sabatul interfera cu locul de muncă, cu interacțiunile sociale, cu mersul la cumpărături, cu simplul fapt de a fi american”.

Abraham Joshua Heschel a scris deci Sabatul cu o țintă înaltă, conștient că „stricta aderare la legile care reglementează sabatul nu este suficientă”. Nu cantitativ, cât de mult să păzești, ci calitativ, cum să păzești ziua Sabatului.

Abraham J. Heschel despre Sabat

„Ziua a șaptea este armistițiul pe care-l face omul în zbaterea sa pentru existență, o pace în toate conflictele, între oameni, între om și natură, o pace interioară a omului.”

„Sabatul este o zi a independenței față de condițiile sociale.”

„Este păcat să fii trist în ziua Sabatului.”

„Chiar și atunci când sufletul ne e ars, când glasul ne e atât de slab că nu putem rosti nici o rugăciune, tihna curată, liniștită a Sabatului ne arată calea către tărâmul păcii fără de sfârșit, sau către începutul înțelegerii nemărginirii. Puține idei din lumea gândului au în ele atâta putere spirituală precum ideea Sabatului.”

„Sabatul înseamnă sărbătorirea unui timp, nu a unui spațiu. (…) În gândirea profeților predomină ideea de temporalitate. Ziua Domnului este mai importantă decât casa Domnului. (…) Cele Zece Porunci nu spun nimic despre existența vreunui loc sacru.”

„Sabaturile sunt magnificele noastre catedrale.”

„Pentru a ține cea de-a șaptea zi nu este nevoie de niciun obiect ritualic. (…) Simbolurile sunt superflue: Sabatul în sine este un simbol.”

„Toate ființele învață de la Sabat pe cine să prețuiască.”

„Sabatul este o mireasă, iar sărbătorirea Sabatului este ca o nuntă.”

„Datarea Sabatului nu este dependentă de niciun eveniment din natură. (…) Astfel, ziua a șaptea este ca un castel al timpului, cu câte un regat pentru toți. Nu este o zi oarecare, ci una plină de simțire.”

„Sabatul este un semn… al lumii ce va veni.”


Cartea a fost publicată în limba română la Editura Hasefer. În limba engleză poate fi găsită aici sau aici.


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Christian Sălcianu

Cristi este un scorpion convertit, pasionat de Biblie. ESTJ, a făcut militărie în liceu, dar și-a luat gradele în teologie și litere. Pastor în Dublin, se califică în servant leadership la locul de muncă. Scrie, aleargă. O iubește pe Claudia. Și pe Iris.

Vezi toate articolele
Ce părere ai?

Articol semnat de Christian Sălcianu