ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

Scurtă istorie cu muștarlâc

Trimite mai departe...

MushtarRo împlinește azi un an de viață grație mai multor speakeri motivaționali și „specialiști” într-ale dezvoltării personale. Nu te grăbi să tragi concluzii! Nu-i deloc ce pare.

Povestea începe, de fapt, cu vreo 7-8 ani în urmă. Cu (ne)mushtarii. Patru dintre noi eram pe-atunci colegi de muncă în redacția Editurii Viață și Sănătate. Vârstele apropiate, afinitățile, proiectele comune și simțul umorului ne-au legat într-o prietenie de durată, dincolo de frecușul de la birou.

Prin toamna lui 2019, câteva discuții amicale pe Messenger, al căror laitmotiv erau tot mai numeroșii purtători de plus valoare – ziși și coaches, ziși și „certificați de Maxwell” (dintre care unii convertiți de la pastorație la psychoterapie), s-au terminat pe buza unei prăpăstii: „Râdem, glumim, dar ce alternativă oferim?”

Țac-pac! Am sărit imediat cu idei. Hai să fie o Carte! Ba nu, o Revistă mică! Nu mai bine un Site?

Am rămas la site, vezi cu ochii tăi de ce.

Ne-am pus pe treabă imediat. „Cum să ne numim?” Arhiva digitală ne amintește câteva dintre denumirile propuse inițial: MeneMene/Camera de Sus/Sub smochin/Pe trei voci/Stejarii lui Mamre… etc. Ca să te-amuzi, am avut ca variantă și „Cireașa de pe mort”.

Când unul dintre noi și-a amintit de vechea revistă umoristică „Urzica”, n-a fost decât un pas până la numele de „Mushtar”, scris cu „sh”. E și picant. E și dulce. Mic, dar chic. Dar, mai ales, e din Biblie. Bobul mic, cu potențial uriaș. 

Discuțiile au curs, firește, spre conținut (că doar nu era să scriem doar despre halucinogenul „dezvoltare personală”), public (am conchis că suntem prea moși ca să ne adresăm adolescenților), stil (am decis că scriem opinie asumată, pe scurt), design (tot din arhivă cităm că voiam un site „finuț, simplu, tineresc, colorat, dar nu chiar în curcubeu”) etc.

Al cincilea mushtar ni s-a alăturat curând pentru a completa echipa ca web developer.

Și-am început să scriem: worduri, drafturi, postări de probă. Ușor-ușor am adunat câteva articole la fiecare rubrică.

Subiectele alese s-au diversificat din mers: nu doar Scripturi, ci și cărți, filme, propriile călătorii spirituale. Am sărit la gâtul problemelor reale, de care creștinii se lovesc zi de zi (dar despre care nu se vorbește mereu deschis).

24 ianuarie 2020. Ne-am făcut apariția on-line. Cu emoții, desigur. Și cu ajutorul familiilor, prietenilor, colegilor și cunoscuților care au binevoit să ne dea like and share aproape în orb.

Habar n-aveam că primul an de Mushtar.Ro avea să fie și primul an de pandemie. Site-ul a crescut ușor, în ritmul nostru, un proiect independent (ca America, fără papă, fără rege) susținut cu timpul, abilitățile și banii noștri. (Apropo! N-avem sponsori. Poți fi unul, dacă donezi anonim, ca să nu ne obligi decât la a continua.)

Ne-a încântat fiecare reacție echilibrată primită. Ne-a bucurat fiecare like sau share, mai ales când au venit discret. Că nu muncim pentru emoticoane zâmbărețe. Like-ul nostru este în ceruri.


Toate articolele aniversare și înregistrarea video a întâlnirii de azi sunt adunate bob cu bob aici.


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Redacția
Vezi toate articolele
Ce părere ai?

1 comentariu
  • Hello! Astăzi v-am descoperit blogul și mi se pare foarte tare! Aa, și sunt adolescentă, deci cred că ceea ce scrieți voi este relevant și interesant și pentru noua generație.

Articol semnat de Redacția