ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

Slujitori și prieteni – o teologie biblică a leadershipului

Trimite mai departe...

Cartea Servants and Friends („Slujitori și prieteni”) se recomandă drept „cea mai cuprinzătoare teologie biblică a leadershipului disponibilă azi”. Și, după cum menționează chiar prima dintre recomandările cărții, ea nu stropește cu apă sfințită principii ale leadershipului promovate în societate. Este o profundă analiză din perspectivă biblică.

Sub îndrumarea lui Skip Bell, profesor de leadership creștin la Universitatea Andrews, diferiți teologi din lumea adventistă (Davidson, Doukhan, Gane, Paulien, Moskala, Tonstad și alții) se concentrează asupra unei teme de mare interes în biserica de azi – leadershipul după standardele biblice.

În demonstrații clare, ancorate în experiențele din paginile Scripturii, autorii arată în prima secțiune că termenul universal ce descrie leadershipul în Vechiul Testament este acela al slujirii. În cea de-a doua secțiune, analize pe Noul Testament, modelul tuturor liderilor creștini este prezentat ca fiind cel al lui Isus Hristos – Robul/Slujitorul Domnului. (Coperta cărții ilustrează momentul uluitor în care Isus, liderul, le spală picioarele ucenicilor Săi.)

Abordând diferite experiențe ale eroilor și eroinelor din Biblie (a treia secțiune), autorii concretizează, într-un joc de cuvinte, modelul: liderii biblici slujesc prin conducere și conduc prin slujire. Ei au fost cu adevărat conducători pentru că s-au lăsat conduși de Dumnezeu.

În partea finală a volumului este dată cheia – modelul leadershipului biblic este acela al conducerii slujitoare (servant leadership). Titlul cărții sugerează relația dintre conducători și conduși în biserica lui Dumnezeu, dintre mentori și ucenici, și anume aceea de robi/slujitori și prieteni.

Pentru cine ar dori rețete rapide de leadership, merită spus că volumul abordează conceptul de leadership biblic, și nu diferitele abilități cerute pentru împlinirea unor roluri anume. Nu este deci o carte despre cum să funcționezi ca pastor, prezbiter, diacon, membru de comitet sau șef al unei instituții creștine. Leadershipul este promovat aici ca ocazie de slujire a oricăruia dintre noi și nu trebuie confundat cu autoritatea primită (sau dobândită) prin care ocupi o poziție într-o instituție creștină.

Așadar, pentru rețete, formule, scheme rapide și acrobații în fruntea turmei…, ai greșit adresa. Dacă însă vrei să știi cum să fii lider după voia lui Dumnezeu, ca prieten-slujitor al celor pe care îi influențezi, atunci ai la îndemână Servants and Friends.


Pentru ediții electronice, aici sau aici, iar pentru ediția tipărită, aici.


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Christian Sălcianu

Cristi este un scorpion convertit, pasionat de Biblie. ESTJ, a făcut militărie în liceu, dar și-a luat gradele în teologie și litere. Pastor în Dublin, se califică în servant leadership la locul de muncă. Scrie, aleargă. O iubește pe Claudia. Și pe Iris.

Vezi toate articolele
Ce părere ai?

1 comentariu
Articol semnat de Christian Sălcianu