ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

T. Baconschi despre educația religioasă a copiilor

Trimite mai departe...

Am recomandat altundeva cartea Averea bunei educații de Teodor Baconschi. Revin asupra ei doar pentru a-ți propune un foarte scurt fragment în care autorul vorbește despre relevanța unei educații religioase în viața omului, indiferent dacă părinții lui se identifică drept credincioși sau, dimpotrivă, atei.

„Și atunci? Ce recomand? Cred că orice familie onestă are datoria de a nu dezvolta în copil ura față de religie. Dacă urăști religia, rămâi un ignorant eventual deghizat în militant, activist, fanatic al unor ideologii care-ți barează gândirea și-ți deviază acțiunile spre zona idioților utili (unor cauze dubioase, deja compromise în istoria recentă). Altfel spus, un om bine educat are noțiuni de cultură biblică, înțelege funcția socioculturală și spirituală a faptului religios, respectă creațiile inspirate de experiența sacrului și tolerează democratic învecinarea unor semeni cu credințe religioase asumate, fără să-i deteste aprioric și fără să ceară cuiva îngrădirea dreptului lor de a-și mărturisi credința în spațiul public și în cel privat. Ca orice altă acțiune umană, angajamentul religios a produs bunuri sublime și rele odioase, pentru că suntem ontologic echipați cu darul periculos al libertății: depinde cum îl folosim. În linii mari, la nivelul unor (poate irelevante) serii statistice, religia a produs mai puține daune decât ideologiile moderne totalitare, adevărate religii politice ale utopiei, dedicate genocidului și altor forme de exterminare sistematică. Numai că răul e rău, de îndată ce apare și indiferent de raza lui de acțiune, așa că nu e cinstit să facem asemenea comparații și «ierarhii».”

(Teodor Baconschi, Averea bunei educații, Editura Univers, 2019, pp. 140, 141.)

Cartea poate fi achiziționată de aici.


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Florin Bică

Florin scrie cărți pentru copii, dar și poezii, eseuri, articole etc. Citește mai atent, dar mai puțin ca altădată. E cinefil, mai degrabă în direcția lui Kurosawa și a neorealismului italian, decât spre universul Marvel. Pe pământ, cerul lui sunt Adelaida și Mihnea, fiul lor. În cer, pământul lui e Dumnezeu.

Vezi toate articolele
Ce părere ai?

Articol semnat de Florin Bică