ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

Te crezi deștept? De efectul Dunning-Kruger ai auzit?

Trimite mai departe...

De văzut l-am văzut de n ori. Specialistul în comentarii despre ARN-ul mesager, care scrie „mi-au” ca pisica. Diva care pică penibil din preselecții. Afaceristul care va da lovitura, dar e dator de când îl știi. Străveziul obsedat de dezvoltare personală. Expertul în (ca shaorma cu) de toate: politică, sport, spionaj, finanțe, conspirații, evoluționism – you name it. 

Râzi când îi vezi la vox populi. Dar când ți-e rudă, cunoscut, prieten și spune tâmpenii cu aplomb, te foiești stânjenit. Te bagi sub scaun. 

Iar când ești chiar tu acela…

Târziu, adică abia la final de 2020, am aflat și eu despre efectul Dunning-Kruger. Care vorbește fix despre asta. M-a luminat!

David Dunning și Justin Kruger (Cornell University) au publicat în 1999, în Journal of Personality and Social Psychology, studiul “Unskilled and Unaware of It: How Difficulties in Recognizing One’s Own Incompetence Lead to Inflated Self-Assessments”.

Pe românește (și pe scurt) i-ar spune așa:

„Ești incompetent. Și asta te face să te crezi expert.”

(Unul dintre autori chiar a scris un articol cu titlul „Suntem toți niște idioți siguri pe sine”.) Paradoxal, ignoranța te face să te crezi expert.

Cei doi cercetători au ajuns la concluzia că oamenii tind să aibă opinii mult prea înalte despre abilitățile lor, în multe domenii sociale sau intelectuale. Supraestimarea vine și din cauză că oamenii care nu sunt specializați în domeniile respective suferă de o dublă povară: nu doar că ajung la concluzii eronate și fac alegeri proaste, dar incompetența lor îi jefuiește chiar de abilitatea de a-și dea seama de asta. 

Dacă i-ai zice pe șleau: „Nu știi cât de prost ești”, trebuie spus că studiul nu vine spre jignirea cuiva. Scopul lui este să te conștientizeze că „nu știi că nu știi”. Dacă nu accepți  ghici!  chiar asta te face să crezi că știi! Iar apoi urmează spirala: dacă știi, nu e nevoie să mai știi ceva în plus; rămâi limitat; devii corectorul tuturor; cine nu spune ca tine e prost, rău, vândut. 

Cei doi psihologi au făcut teste în trei domenii: umor, gramatică și logică. Serios!

Participanții care se credeau în eșalonul superior (măcar în prima jumătate, adică la 62%), erau de fapt în plutonul codaș (la nivelul de 12%). Concret, oamenii se credeau funny dar, la evaluarea făcută de niște comedianți profesioniști, bancurile lor erau expirate. La gramatică și logică, la fel.

Întreb ca ucenicii lui Isus: „Nu cumva sunt eu?” 

Da, cu toții suntem afectați. Avem expertiza… unui punct de vedere. Atât. Restul e „unghiul mort” al vastei realități care ne înconjoară.

Aduc discuția și pe tărâmul cunoștințelor biblice… Când tu știi profețiile ca pe „Tatăl nostru”, nu cumva e nevoie de un an ca 2020 care să te facă să le vezi cu alți ochi? Când tu ești laodicean (Apocalipsa 3:14-19), nu cumva e nevoie de câte un șoc, un deces, un faliment, o cădere sau ceva care să-ți arate că „nu știi că ești” ticălosul, nenorocitul, săracul, orbul, despuiatul

Cum scapi?

(1) Având o părere mai realistă despre sine. Un duh mai smerit. (Înseamnă și să asculți evaluarea onestă a altora, mai ales a celor care te iubesc. Știu eu Unul.)

(2) Acceptând că nu știi, cercetezi mai mult. Asta nu înseamnă copy-paste din cinci link-uri care spun ce vrei să auzi. Ci să ai curajul să-l citești și pe cel ce spune pe dos și care va pocni tare în subiectele tale favorite.

(3) Cercetând, abia când știi mai multe îți dai seama cât de puține lucruri știi. Această conștientizare e punctul de plecare.

(4) Motivându-te spre perfecționare, de-aici începi să crești din nou. Mai sigur pe tine, dar mereu conștient că mai ai de învățat.

Cuvintele Domnului îmi răsună a invitație: „Veți cunoaște adevărul și adevărul vă va face liberi.” (Ioan 8:32)


P.S. Ai auzit de Premiile Nobel. Dar de Premiile Ig Nobel? Astea sunt cele cu mushtar. Asumat, organizatorii (Harvard) spun că premiile lor sunt pentru cei ce „întâi te fac să zâmbești, apoi să gândești”. În anul 2000, Dunning și Kruger au primit premiul, în domeniul psihologiei, pentru „modestul” lor raport… 🙂


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Christian Sălcianu

Cristi este un scorpion convertit, pasionat de Biblie. ESTJ, a făcut militărie în liceu, dar și-a luat gradele în teologie și litere. Pastor în Dublin, se califică în servant leadership la locul de muncă. Scrie, aleargă. O iubește pe Claudia. Și pe Iris.

Vezi toate articolele
Ce părere ai?

Articol semnat de Christian Sălcianu