ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

The Straight Story

Trimite mai departe...

Știi mașinăriile alea de tuns iarba care arată ca niște tractoare în miniatură? Așa ceva folosește bătrânul Alvin Straight ca să ajungă la fratele său, bolnav pe moarte, în filmul The Straight Story. Dar oare merită vizionat un film despre călătoria întreprinsă de un bărbat în vârstă de 73 de ani?

Merită, dacă ai răbdare și îi dai răgaz să-ți vorbească. În timp ce unele filme produc adrenalină, acesta funcționează ca un calmant.

Când s-a lansat filmul, în 1999, spectatorii stăteau cu sufletul la gură, așteptând să se întâmple ceva straniu, ieșit din comun. Asta din cauză că regizorul filmului e David Lynch, cunoscut pentru o serie de creații cinematografice fanteziste, suprarealiste. Dar cele aproape două ore se scurg fără a vedea ceva spectaculos, o pandemie de pildă.

Cele cinci săptămâni cât durează călătoria cu motocositoarea sunt un prilej pentru old Straight să cunoască diverse persoane – cu vârste și experiențe diferite – și să discute cu ele, să mediteze la propria viață, la ce are valoare și ce nu. Cred că filmul surprinde prin absența elementului negativ – n-are spărgători de bănci sau indivizi care au de dus la capăt vreo răzbunare. Există însă între personaje o empatie aproape nefirească. Sunt oameni buni unii cu alții. E și asta ceva care să te pună pe gânduri, mai ales azi.

Ah! Să nu uit. Povestea lui Alvin Straight e reală. Adevăratul Straight a făcut călătoria cu vreo cinci ani înainte de turnarea filmului.


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Florin Bică

Florin scrie cărți pentru copii, dar și poezii, eseuri, articole etc. Citește mai atent, dar mai puțin ca altădată. E cinefil, mai degrabă în direcția lui Kurosawa și a neorealismului italian, decât spre universul Marvel. Pe pământ, cerul lui sunt Adelaida și Mihnea, fiul lor. În cer, pământul lui e Dumnezeu.

Vezi toate articolele
Ce părere ai?

Articol semnat de Florin Bică