ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

Ținta eforturilor de dezvoltare personală

Trimite mai departe...

Ce spune Biblia despre dezvoltarea personală? Biblia începe cu facerea omului, bărbat și femeie, „după chipul și asemănarea lui Dumnezeu”. Ingenios, se termină tot așa. Evident, omul a fost creat „dezvoltat” de la bun început, reflectând multilateral trăsături divine. Adam era totuși om, nu dumnezeu. Eva, la fel. Iar porunca le-a fost binevoitoare: „creșteți, înmulțiți-vă”.

Avem și o intrigă. Biblia vorbește despre un al doilea interesat de dezvoltarea personală a omului. Lucifer a venit cu o ofertă concretă (Geneza 3), spunându-le oamenilor:

[Publicitate]

Pentru o adevărată „dezvoltare personală” mâncați din fructul oprit:

 • vi se vor deschide ochii (orbilor ce sunteți!),
 • veți fi ca Dumnezeu (nu creaturi prăpădite),
 • cunoscând binele și răul (habar nu aveți pe ce lume trăiți).

[Publicitate]

Două mușcături mai târziu, Adam și Eva plonjează într-o adevărată mlaștină a incapacității personale – omul se vede gol, simte rușinea, se cârpește cu frunze, cunoaște frica, se ascunde. Amarnic, până azi mușcăm la fel: Dumnezeu ne spune că dezvoltarea e un proces alături de El; Lucifer ne oferă un shortcut, peste noapte, fără El.

Orice dezvoltare personală se încheie pe minus, la cimitir. Trist, sec, o liniuță pe-o cruce, între niște ani indiferenți. Păcatul ne e coach și moartea e hăul în fața căruia nu avem niciun potențial. Biblia atacă deci frontal această problemă. În cuvintele celui mai important personaj al ei:

„Viața veșnică este aceasta – să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, și pe Isus Hristos, pe care L-ai trimis Tu.”

Ioan 17:3

Iată ținta dezvoltării personale – viața veșnică.

Cum?

Aaa, vrei ceva mai cu picioarele pe pământ, mai din viața aceasta…

Sorry, Biblia nu bate moneda pe elemente de SEO: leadership, speaker, succes, team-building, manager, CEO, training, discurs, influență, viziune, potențial, focus, eficiență, business, coach, mentor. Nu că le disprețuiește – de fapt, chiar eroii ei au fost recunoscuți pentru așa ceva (cu mici-mari deosebiri, spre exemplu liderii Bibliei au manifestat… servant leadership). Astăzi, dezvoltarea personală e promovată fără Dumnezeu sau, cel mult, cu câteva citate cuminți din Biblie. În schimb, ecuația biblică e tranșantă:

Dezvoltarea personală = Cunoașterea de Dumnezeu. Iar începutul e scandalos… îi zice „naștere din nou” (Ioan 3:3-5)!

Caută oamenii care s-au dezvoltat alături de Dumnezeu! În Luca 2:52 vezi dezvoltarea personală a lui Isus. În Faptele apostolilor 4:13, sesizabila creștere a apostolilor. În Filipeni 3:4-14, paradoxalul parcurs al lui Pavel și aspirațiile sale. La nivel colectiv, încearcă un Efeseni 4:13-15!

Poți ridica din sprânceană. Dar să știi că Biblia nu disprețuiește știința, talentele, dezvoltarea cunoașterii, întrebările și răspunsurile care să te pună pe gânduri, dorința de a crește în toate dimensiunile vieții. Ce disprețuiește este vrăjeala înțelepților veacului acestuia, care te fac să crezi că dezvoltarea personală se realizează prin metodele lui Lucifer (mai băgăm o dată Publicitatea?). Din două mușcături la un seminar și-o avidă mestecare sau share-uire de citate decupate nu ajungi nicăieri.

Nu am auzit de steroizi biblici, iar Biblia nu are „sală”! Are, în schimb, atelier. Citește despre el în 2 Petru 1:5-10:

Daţi-vă și voi toate silinţele ca să uniţi cu credinţa voastră fapta; cu fapta, cunoștinţa; cu cunoștinţa, înfrânarea; cu înfrânarea, răbdarea; cu răbdarea, evlavia; cu evlavia, dragostea de fraţi; cu dragostea de fraţi, iubirea de oameni. 

Căci, dacă aveţi din belșug aceste lucruri în voi, ele nu vă vor lăsa să fiţi nici leneși, nici neroditori în ceea ce privește deplina cunoștinţă a Domnului nostru Isus Hristos. 

Dar cine nu are aceste lucruri este orb, umblă cu ochii închiși și a uitat că a fost curăţit de vechile lui păcate. De aceea, fraţilor, căutaţi cu atât mai mult să vă întăriţi chemarea și alegerea voastră, căci, dacă faceţi lucrul acesta, nu veţi aluneca niciodată. 


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Christian Sălcianu

Cristi este un scorpion convertit, pasionat de Biblie. ESTJ, a făcut militărie în liceu, dar și-a luat gradele în teologie și litere. Pastor în Dublin, se califică în servant leadership la locul de muncă. Scrie, aleargă. O iubește pe Claudia. Și pe Iris.

Vezi toate articolele
Ce părere ai?

2 comentarii
 • No, fain! Asa zice ardeleanul.
  Felicitari pentru curajul de a aborda problema dezvoltarii personale, asa cum este la Carte.
  Domnul cu voi mai departe!

 • „Iată glasul celui ce strigă în pustiu: „Pregătiţi calea Domnului, neteziţi-I cărările.
  Orice vale va fi astupată, orice munte şi orice deal va fi prefăcut în loc neted; căile strâmbe vor fi îndreptate, şi drumurile zgrunţuroase vor fi netezite.
  Şi orice făptură va vedea mântuirea lui Dumnezeu.
  Luca 3 : 4-6.

Articol semnat de Christian Sălcianu