ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

„Tragedia veacurilor” are (de-acum) muștar

Trimite mai departe...

Cartea Tragedia veacurilor a lui Ellen G. White este cunoscută ca având sare și piper, adică spune lucruri importante și pune punctul pe „i” cu privire la creștinism, credință și sfârșitul istoriei. Însă noua ediție, hardcover și full color, apărută recent la Editura Viață și Sănătate, are și muștar. Asta fiindcă proiectul a fost realizat de doi mushtari – graficianul Dragoș Gârea și subsemnatul.

Scriu rândurile astea cu cartea deschisă sub nas. Miroase a cerneluri tipografice… Ți-e mai mare dragul s-o adulmeci și s-o răsfoiești. Sunt, desigur, subiectiv, având în vedere că am moșit proiectul. În subiectivitatea mea, cutez a crede că o vei îndrăgi și tu.

Realizarea cărții a fost neobișnuit de rapidă. Maximum trei luni. Asta în condițiile în care, un astfel de proiect, la marile edituri (din afară), durează măcar un an. Vorbesc aici de elaborarea conținutului grafic al cărții, textul fiind cel știut deja (se cuvine totuși să spun că a fost corectat de colega Livia Mihai, căreia îi mulțumesc).

Cele 560 de pagini, tipărite la Monitorul Oficial în condiții tehnice foarte bune, includ textul tradus de Ana și Virgil Dumitrescu, plus aproape trei sute de imagini – fotografii, picturi și ilustrații – care fac istoria creștinismului să prindă viață sub ochii cititorului de azi, obișnuit cu o cultură vizuală sardanapalică și din ce în ce mai provocatoare.

Cititorul va observa rapid că anumite pasaje din text au fost evidențiate într-un mod special din punct de vedere vizual/grafic. Am selectat în sensul acesta mici fragmente care, sper eu, îi vor da de gândit – fie că este vorba de elemente-cheie din istoria unor eroi ai credinței creștine, fie că este vorba despre principii morale.

Cât privește conținutul esențial al cărții, textul adică, dă-mi voie să citez ceea ce am scris deja pentru coperta 4 a ediției:

„Tragedia veacurilor a fost publicată prima dată în anul 1888. Cartea este ultima dintr-un set de cinci volume care prezintă istoria lumii ca istorie a mântuirii. Cititorilor li se desfășoară sub priviri, în paginile acestei cărți, istoria creștinismului din perspectiva eforturilor crâncene, milenare, de a păstra integritatea principiilor și valorilor divine, moștenite de primii creștini, dar amenințate mereu de pericolul căderii în uitare sau de transfigurare sub presiunea forțelor oculte.

Prima parte a cărții evidențiază conflictul de proporții cosmice dintre Dumnezeu și Satana prin prisma istoriei unor mișcări religioase și a vieții unor reformatori remarcabili. Partea a doua îndreaptă atenția cititorilor spre detalii esențiale care vizează timpul prezent și viitorul imediat, ajungând până la scenele încheierii istoriei prin revenirea lui Hristos.”

Cartea le este cunoscută cititorilor români de multe decenii, de-a lungul timpului edițiile în limba română fiind numeroase (eu îi zic acesteia, lăsând modestia deoparte, „ediția Bică-Gârea”), iar tirajele impresionante. În perioada postdecembristă, edițiile integrale și cele parțiale (socotite împreună și publicate de edituri diferite) au ajuns la tiraje de milioane de exemplare, iar interesul pentru Tragedia veacurilor rămâne și azi la fel de mare.

M-am întrebat uneori dacă nu cumva există deja câte un exemplar din minunata Tragedie în fiecare casă de român. Din moment ce a fost tipărită într-o ediție nouă, presupun că răspunsul e negativ. Mai este deci loc de dăruit.

Închei spunându-ți că poți cumpăra cartea de aici, ieftină ca braga.


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Florin Bică

Florin scrie cărți pentru copii, dar și poezii, eseuri, articole etc. Citește mai atent, dar mai puțin ca altădată. E cinefil, mai degrabă în direcția lui Kurosawa și a neorealismului italian, decât spre universul Marvel. Pe pământ, cerul lui sunt Adelaida și Mihnea, fiul lor. În cer, pământul lui e Dumnezeu.

Vezi toate articolele
Ce părere ai?

Articol semnat de Florin Bică