ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

Turnul din Babilon

Trimite mai departe...

Ted Chiang e unic în felul lui printre autorii de science fiction. Publică rar și doar povestiri. Textele lui sunt însă gândite atent și scrise cu măiestrie. Mi-a atras atenția povestirea „Turnul din Babilon”.

Ai auzit de faimosul turn Babel. Sau poate chiar ai citit istoria lui, prezentată pe scurt în Geneza 11:1-9. Pornind de la textul biblic, Chiang a imaginat o povestire despre câțiva mineri elamiți care sunt angajați să urce în vârful turnului pentru a sparge bolta de sus.

Perspectiva oferită de chinezo-americanul Chiang e cu totul inedită, chiar de la primul paragraf:

„De-ar fi fost culcat turnul peste câmpia Shinar, ar fi durat două zile să mergi de la un capăt al său la celălalt. Dar cum turnul e ridicat, îi ia unui om o lună întreagă și încă jumătate să-l urce până-n vârf, asta dacă omul nu e împovărat. Însă puțini suie fără povară, urcușul le e încetinit de teleguța plină de cărămizi pe care o trag după ei. Patru luni trec de când e pusă cărămida în car și până ajunge să fie zidită în turn.”

„Povestea vieții tale”, Nemira, p. 9.

Cititorul e surprins de numeroase detalii despre ce trebuie să fi presupus ridicarea unui astfel de turn. Vedem în sufletul lui Hillalum, eroul principal, frământările omenirii cu privire la felul în care Yahwé (Dumnezeu) privește proiectul acesta ambițios. Tăcerea Lui îi pune în încurcătură. Îi cer iertare pentru „dorința lor de a vedea și mai mult”.

Chiang explorează cosmogoniile antice și izvoarele mitologice, conducându-și cititorii spre un posibil răspuns la întrebarea: „Ce s-ar fi întâmplat dacă oamenii și-ar fi dus turnul Babel la (bun) sfârșit?”

Povestirea „Turnul din Babilon” poate fi citită în volumul Povestea vieții tale, publicat de editura Nemira, în traducerea Ilenei Bușac.


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Florin Bică

Florin scrie cărți pentru copii, dar și poezii, eseuri, articole etc. Citește mai atent, dar mai puțin ca altădată. E cinefil, mai degrabă în direcția lui Kurosawa și a neorealismului italian, decât spre universul Marvel. Pe pământ, cerul lui sunt Adelaida și Mihnea, fiul lor. În cer, pământul lui e Dumnezeu.

Vezi toate articolele
Ce părere ai?

Articol semnat de Florin Bică