ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

Unde greșim când citim Biblia

Trimite mai departe...

Pornindu-se de la ideea că Biblia este o carte pentru toți sau, mai bine zis, Cartea pentru toți – nu că n-ar fi – se ajunge, din păcate, la derapaje în citirea și înțelegerea ei. Prin înțelegere mă refer nu la dogme, la doctrine, ci la felul în care cititorul de rând îi permite Bibliei să-i intersecteze și să-i modeleze viața.

Orice om, citind Biblia, are nevoie întâi de toate de logică și bun-simț. Acestea sunt esențiale și îi pot înlesni rapid cititorului decodarea anumitor esențe biblice. Sunt însă și versete, pasaje, subiecte în cazul cărora logica și bunul-simț nu mai sunt suficiente. Cititorul are nevoie să-și dezvolte o capacitate specială, prin exercițiu.

Mă refer la o anumită formă de luciditate.

Multora le lipsește tocmai luciditatea de care zic. Ei se rezumă la a deschide Biblia și, punând degetul pe un verset sau altul, să-l citească într-o cheie nepotrivită – poate ca pe o rețetă magică, aplicabilă oricând, oriunde, oricui. Prețul unei astfel de lecturi poate fi colosal. Dau un exemplu.

Am cunoscut o persoană care avea cancer și care a preferat să nu apeleze la tratamentele medicale de azi, considerând că anumite versete biblice despre vindecare sunt făgăduințe divine mai puternice decât orice știință omenească.

Persoana în cauză a murit destul de repede. Și tânără.

Textul de față nu e însă despre vindecări miraculoase și despre posibilitatea lor. Am folosit exemplul doar pentru a arăta un mod rudimentar, pripit și eronat de a citi Biblia, precum și consecințele unei astfel de lecturi.

Biblia este produsul unei culturi, al unui timp, al unor locuri. Deși o carte pentru oamenii din toate timpurile, ea poartă pecetea timpurilor în care a fost scrisă. E un fapt pe care, chiar și pretinzând că-l înțelegem, adeseori nu-l înțelegem.

Cititorul Bibliei este, la rândul lui, produsul unei culturi, al unui timp, al unor locuri. Poartă pecetea timpului în care trăiește și chiar pecetea variatelor sale vârste (a etapelor de maturizare). E alt fapt pe care, pretinzând că-l înțelegem, adeseori nu-l înțelegem.

Din neînțelegerile acestea rezultă (cel puțin) două feluri de a citi strâmb Biblia:

(1) încercăm să aducem în zilele noastre practici care au avut relevanță și utilitate cu mii de ani în urmă;

(2) căutăm în paginile Bibliei justificare pentru practici pe care le-am moștenit din fondul nostru sociocultural.

Din cauza asta, Biblia e adeseori un ciocan cu care fie ne dăm singuri peste deget, fie le dăm altora peste deget.

Când citești Biblia ca pe o autoritate normativă în viața ta, interpretarea corectă este vitală.

Biblia e o carte pentru toți, dar nu toți o citesc cum trebuie. E necesar să treci de la citirea pasivă a Bibliei la o citire activă, în care mintea caută în cuvintele scrise acum mii de ani mesajul lui Dumnezeu pentru prezent. Nu poți face asta fără să descoperi ce anume au avut în minte autorii biblici și ce au înțeles cititorii de atunci. Provocarea pentru cititorii de azi e să transfere fondul de atunci – principiile, valorile – în forma de azi – viața de zi cu zi.


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Florin Bică

Florin scrie cărți pentru copii, dar și poezii, eseuri, articole etc. Citește mai atent, dar mai puțin ca altădată. E cinefil, mai degrabă în direcția lui Kurosawa și a neorealismului italian, decât spre universul Marvel. Pe pământ, cerul lui sunt Adelaida și Mihnea, fiul lor. În cer, pământul lui e Dumnezeu.

Vezi toate articolele
Ce părere ai?

Articol semnat de Florin Bică