ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

Vaccinați în Babilon

Trimite mai departe...

Ultima oară când mi-a murit telefonul, citeam de zor pe el. Era spre miez de noapte și mă documentam. Un cunoscut, trimițându-mi un link, mă întrebase: „Tu ce părere ai?” Se referea la vaccinuri.

Am citit recent că șeful Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie a vorbit clar ca bună ziua despre o pandemie mai periculoasă decât cea de Covid-19. El a numit-o „pandemia de neîncredere”. Te uiți la știri sau pe platformele de socializare, discuți cu prieteni sau asculți vorbării. Nu-ți scapă cuvinte precum: ezitare, neîncredere, dezinformare, zădărnicire (da, de la „în zadar”). Tu ai vrea ceva sigur, negru pe alb.

Pentru că nu poți evita întrebarea: Tu te vaccinezi?

Și de aici altele, legate de vaccin: E sigur? E obligatoriu? E bine? E moral? etc. Pentru unii este o normalitate, dar pentru alții situația induce o anume tensiune (nu exemplific și nu generalizez).

Mă uit în schimb la câteva personaje biblice, care au trăit mari provocări în regimuri totalitare.

Iosif, tânărul plecat de acasă la 17 ani, a ajuns dintr-un rob fără șansă prim-ministrul superputerii vremii lui, Egiptul. Îmi atrage atenția faptul că, atunci când a fost chemat la faraon, „s-a ras și și-a schimbat hainele” (Geneza 41:14). Sigur că ieșea din pușcărie și mergea la palat, iar ce a făcut el era de bun-simț. Dar aici e mai mult de-atât, e o conformare la protocolul de prezentare în fața monarhului (se anticipează o schimbare de statut).

După ce faraonul a fost convins că Duhul lui Dumnezeu era cu Iosif, i-a dat inelul său (cu drept de semnătură), haine alese, un lanț la gât (Geneza 41:42). Evident, toate erau onoruri − nu orice lanț te înjugă! Uimește că faraonul i-o dă de nevastă pe fata marelui-preot al cultului imperial (v. 45). Normalitate sau tensiune?

Moise, un alt tânăr, a fost crescut la curtea imperială. Așteptările în dreptul lui ținteau mai sus de funcția de premier. El ar fi devenit următorul faraon. Moise a învățat „toată înțelepciunea egiptenilor” (Faptele apostolilor 7:22). Adică a fost la lecția de cosmogonie (varianta egipteană)? Sau la orele de educație sexuală, de religie, de istorie contrafăcută?

Estera a avut o altfel de educație. Era o fată orfană, crescută de un văr mai în vârstă. „Frumoasă la statură și plăcută la vedere” (2:7). Nu a spus nimănui ce naționalitate/religie are (2:10), lăsând ca oamenii să o aprecieze fără prejudecăți. Timp de un an de zile (2:12) a trecut printr-o școală de modă, cosmetică și etichetă persană. S-a supus. A fost aleasă și a devenit regină.

Daniel și prietenii lui au fost luați robi în Babilon. Știi povestea cu mâncarea și băutura necurate, pe care le-au refuzat. Dar ai reținut faptul că păgânii le-au schimbat numele, ajungând să poarte numele unor zei păgâni (1:7)? Daniel scrie că toți cei patru tineri evrei au primit de la Dumnezeu „știință și pricepere pentru tot felul de scrieri și înțelepciune” (1:17). Raportul biblic nu menționează castrarea, dar profeția din 2 Împărați 20:16-18 ar fi putut fi împlinită și în dreptul lor, ca slujitori în Babilon.

Egipt, Babilon, Medo-Persia… lumea de azi, o societate globală.

Uitându-mă la noi, și privindu-i pe cei șapte de mai sus, nu văd la ei nicio urmă de neîncredere, de zdruncinare a credinței. Văd profesionalism, autenticitate. Nu ai vrea să știi care le-a fost secretul? Cum au știut unde să tragă linia între normalitate și tensiune, cum au găsit compromisul care nu compromite?

Eu cred că au avut o înțelepciune care vine de sus, care i-a ajutat să navigheze în vremuri tulburi. Au știut tot ceea ce magii, ghicitorii, strategii, super-modelele, oamenii de știință sau formatorii de opinie ai vremii lor au știut. Dar Dumnezeu le-a dat mai mult. And that made all the difference.

Ce sfat să-i dau celui ce mă întreabă?

Informează-te bine și cere de la Dumnezeu înțelepciune și pace care să întreacă orice pricepere. (Filipeni 4:6-8)


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Christian Sălcianu

Cristi este un scorpion convertit, pasionat de Biblie. ESTJ, a făcut militărie în liceu, dar și-a luat gradele în teologie și litere. Pastor în Dublin, se califică în servant leadership la locul de muncă. Scrie, aleargă. O iubește pe Claudia. Și pe Iris.

Vezi toate articolele
Ce părere ai?

Articol semnat de Christian Sălcianu