ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

„You raise me up” – un adevăr descoperit pe Camino

Trimite mai departe...

Am parcurs recent, pe jos, Camino Frances („Calea Franceză”). Cunoscutul traseu de pelerinaj începe în Franța, traversează Pirineii, apoi întreg nordul Spaniei, până la Santiago de Compostela – o plimbărică de vreo 800 de km! Am știut că va fi o provocare, nu doar fizică – pentru trupul meu de 70 de ani –, ci și una spirituală, dat fiind că am mers singur. Dumnezeu vorbește în multe ocazii, în diferite moduri (Evrei 1:1).

Drumul pelerinilor duce spre presupusul loc unde este îngropat apostolul Iacov. Cei ce-l parcurg se numesc perigrinos și stau în hoteluri ieftine numite albergues. Sunt tot felul de albergues, unele dintre ele administrate de călugări și călugărițe. Am hotărât să nu le evit.

Cu câteva zile înainte de a ajunge la un astfel de hotel administrat de niște călugărițe, am trăit un puternic sentiment de singurătate și, o mare parte din călătoria acelor zile, gândul mi-a fost la minunata mea familie.

La albergue, călugărițele s-au îngrijit foarte frumos de perigrinos. După cină, maica superioară ne-a invitat să ne adunăm pentru câteva momente în care să cântăm și să împărtășim experiențele pelerinajului. Am ales să merg și eu și mi-am impus să fiu în gardă față de orice idee nebiblică ce ne-ar putea fi împărtășită. (Cu câteva zile înainte, la o mănăstire, evitasem să particip la liturghia de binecuvântare a pelerinilor.)

S-au împărțit printre participanți câteva foi cu cântece – majoritatea erau în spaniolă, câteva, în engleză. Le-am cântat acompaniați de o călugăriță la chitară, iar diferiții pelerini au împărtășit experiențe de pe Camino. Momente foarte plăcute.

Apoi, maica superioară ne-a cerut să mai cântăm un ultim cântec. Îl știți, îi pun versurile mai jos. Dar, înainte de a începe, ne-a cerut să ne gândim la cine este pentru noi acel you (tu/voi) la care făcea referire cântecul. Fiecare să se gândească în sinea lui – era de-acum o chestie personală, nu de grup.

Am cântat:

When I am down, and, oh, my soul, so weary,
When troubles come, and my heart burdened be,
Then, I am still and wait here in the silence
Until you come and sit awhile with me.

You raise me up, so I can stand on mountains.
You raise me up to walk on stormy seas.
I am strong when I am on your shoulders,
You raise me up to more than I can be,
You raise me up to more than I can be,
You raise me up to more than I can be.

Știam cântecul și întotdeauna m-am gândit că soția mea Karin și Domnul meu Isus Hristos sunt acel you din versurile binecunoscute.

După ce am cântat, călugărița a zis:

„Vă spun eu la cine cred că face referire cântecul când zice you – la copiii voștri! Ei sunt cei cărora le-ați lipsit ca părinți pe deplin, pentru cariera voastră. Ei sunt cei care v-au acceptat și v-au iubit așa cum sunteți, ca voi să ajungeți pe vârfuri de munte, ca să puteți merge pe ape.”

Deși li se adresa tuturor, mi s-a părut că se uita direct la mine. M-a cuprins un val de emoții și a trebuit să șterg lacrimile care mi-au brăzdat fața.

Sute de kilometri merși pe jos, o călugăriță catolică, un cântec arhicunoscut. Așa mi-a vorbit Dumnezeu, punându-mă față în față cu un adevăr pe care l-am evitat în viață. Fii deschis azi, Dumnezeu îți poate vorbi în multe feluri!


Llew Edwards scrie din Anglia, după experiența de lider al pastorilor adventiști din Marea Britanie și Irlanda. A fost misionar, slujind ca președinte al Bisericii Adventiste din Sudan și Egipt (în timpul revoluției din 2011). Acum activează ca mentor în cadrul unui program de master în leadership organizat de Universitatea Andrews (SUA) pentru studenți europeni la Colegiul din Newbold (Marea Britanie).

Cartea sa Values-led Lives – The way Jesus wants us to think and act (2017) poate fi cumpărată de pe Adventist Book Center.


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Autor invitat
Vezi toate articolele
Ce părere ai?

Articol semnat de Autor invitat