ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

Zboară, struțule! Zboară! (pseudo-rețete)

Trimite mai departe...

Am două calificări, câștigate în ani de zile, care mă îndreptățesc să-mi exprim opinia că un mare număr de cărți de dezvoltare personală sunt doar abureli scornite pentru a-i lua banii cititorului. Întâi, eu însumi sunt cititor cu state vechi. Secondo, lucrez de mai bine de un deceniu în industria publicațiilor.

Cea mai recentă carte citită din categoria amintită (și asociată frecvent cu altele, precum coaching, științe sociale, productivitate etc.) a fost Sparge tiparele de Seth Godin. Dacă ești pasionat de domeniu, știi numele.

Nu m-am ales din lectura cărții decât cu subtitlul – „Când ai făcut ultima dată ceva pentru prima dată?”, o întrebare bună. În rest, apă de ploaie. Marele Godin merge pe rețeta tradițională – un colaj de exemple pozitive („Dacă ei au putut, poți și tu.”).

Îți dau un exemplu din carte, ca mostră de ridicol. La pagina 76, Godin dă o listă cu lucruri pe care le-ai putea crea. Și zice că, între altele, ai putea crea „o religie”. Adică am dat 19 lei pe cărțulia asta doar ca să-mi spună că aș putea fonda o religie? (Veniți la mine, voi, cei triști și deprimați!)

Librăriile au fost năpădite de astfel de cărți precum Egiptul lui Moise de roiurile de lăcuste. Titluri ca Ecuația fericirii, Cum să ai o zi bună, Succesul redefinit, Arta posibilului, Algebra fericirii, Noua știință a motivării (nu-s inventate) îl au pe „vino-ncoa”. Promit mult. Ce, tu n-ai vrea să fii fericit?

Dar promisiunile lor se dovedesc iluzorii. Gândește-te că depresia e, în prezent, boala secolului. Cum așa? N-avem toate aceste medicamente-minune și rețete ale fericirii la îndemână în orice librărie?

Am avut în mână cărți adevărate, care chiar te schimbă. Biblia e una dintre ele. Nu zic să citești doar Biblia, nicidecum. Spun doar să alegi cu grijă cărțile de la care aștepți ajutor. Știu că mulți editori fără scrupule ar vinde orice ca să facă bani. Stai liniștit, că scopul lor nu e să te educe, ci să-și umple buzunarul.

Nu doresc să-mi dai crezare pur și simplu. De ce m-ai crede? Fă-ți singur o părere. Citește cinci cărți de dezvoltare personală alese de tine! Citește-le însă cu ochi critic! Au cuvinte-cheie în titlu? Îți spun că fericirea e la numai doi pași de tine? Îți perindă pe sub ochi exemplul unor tipi care au dat lovitura în viață? Te pun pe jar, cum că și tu ai putea fi un mogul nu știu de care?

O singură întrebare contează:

Funcționează? (La cărțile „dezvoltaționale” mă refer.)

Dacă ar funcționa (funcționează, ce-i drept, pentru unii, dar ca la loterie; puțini aleși…), aș cumpăra astfel de cărți și le-aș împrăștia prin toate satele și cătunele unde oamenii trăiesc în sărăcie lucie. Adevărul e că, în esență, cărțile astea nu-ți dau aripi. Dimpotrivă. Cumva, după fiorul trezit de lectură, te trezești tot la sol.

Multe dintre cărțile de dezvoltare personală (insist să reții că n-am zis toate) nu fac decât să-ți spună: „Zboară, struțule! Zboară!” Privește-i atent pe autorii lor! Nu sunt decât niște biete găini care abia ce s-au cățărat pe gard. Și ne spun că ăsta e succesul, cu articol enclitic.


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Florin Bică

Florin scrie cărți pentru copii, dar și poezii, eseuri, articole etc. Citește mai atent, dar mai puțin ca altădată. E cinefil, mai degrabă în direcția lui Kurosawa și a neorealismului italian, decât spre universul Marvel. Pe pământ, cerul lui sunt Adelaida și Mihnea, fiul lor. În cer, pământul lui e Dumnezeu.

Vezi toate articolele
Ce părere ai?

Articol semnat de Florin Bică